bloc@ires…
Barcelona 2020/01/16 Monestir Sant Pau del Camp Avui, atenem la visita cultural dels Companys de Jubicec, i amb el guiatge del nostre Company, en Jordi-Xavier Romero, on ens descobreix els seus secrets…, veiem l’espai, ple d’història i monumentalitat, situat al carrer Sant Pau 101, l’antic Monestir Sant Pau del Camp. Imatges inicials de l’exterior i l’interior de l’església d’estil romànic.
Acabem la visita, mentre captem unes imatges del petit i encisador claustre, abans de la cloenda de la visita guiada magistralment pel Company en Jordi-Xavier, i tornem enrere per gaudir de l’espai del claustre.
Més claustre, sortim a l’exterior i fins la propera visita…
Inserim el text del Company Joan Borràs… Monestir de Sant Pau del Camp
El dijous 16 de gener, estava programada per Jubicec la visita al monestir de Sant Pau del Camp. A les 10:30 h ens vam trobar el grup de 21 inscrits a la porta del monestir. En aquesta ocasió el guia que ens conduiria pel recinte en Jordi-Xavier Romero, company jubilat i col·laborador d’aquesta parròquia, amb els seus coneixements de la història i arquitectura del lloc juntament amb l’amenitat i afecte que hi posa en aquesta tasca, va fer que la visita fos molt agradable, inclús ens va fer una demostració de l’acústica de la nau de l’església amb la seva veu, entonant cant gregorià que ens va deixar a tots bocabadats.
L’antic monestir de Sant Pau del Camp està situat dins el centre històric de la ciutat de Barcelona, la seva església és la més antiga de la ciutat, al carrer de Sant Pau, que uneix la Rambla amb la ronda de Sant Pau.
Va rebre el nom del Camp per trobar-se originària- ment al camp o planura d’hortes i conreus que hi havia en les èpoques medievals entre Montjuïc i el rierol on s’ha format la Rambla. Al segle XIV fou inclòs dintre de la ciutat emmurallada en construir-se un nou sector de muralla que englobava l’antic Raval, format entre la Rambla i el monestir.
L’església és d’estil romànic amb una nau coberta amb volta de canó, amb planta de creu grega, i tres absis semicirculars, al creuer s’alça una cúpula semiesfèrica.
El claustre es troba al sector sud de l’església i consta de quatre galeries cobertes amb embigat que delimiten un pati molt petit, amb uns porxos formats per quatre arcades i suportats per dobles columnes. Criden l’atenció les arcades, que adopten formes trilobulades en tres dels porxos, i penta-lobulades en l’altre, cosa que es veu no és gens freqüent.
La seva història documentada es remunta l’any 911, en què comte Guifre II és enterrat al monestir aquest any, això fa suposar, que el monestir inicial devia haver estat fundat per l’esmentat comte abans d’aquesta data, encara que és molt possible l’existència a l’indret de l’actual monestir d’un edifici religiós del qual podrien procedir els dos antics capitells visigòtics de marbre i altres elements aprofitats en la portada de l’església actual.
En el decurs de la seva existència, ha passat per molts tràngols, ha estat destruït i saquejat i restaurat en diverses ocasions, des de l’any 985 que va patir l’escomesa de les tropes d’Al-Mansur, l’any 1909 durant la Setmana Tràgica i per última vegada el 1936 en la guerra civil que fou profanat i incendiat.
Quasi des del seu origen va acollir monjos benedictins, fins a l’any 1835 que amb la llei de desamortització de Mendizábal, va comportar l’exclaustració definitiva, A partir d’aleshores el monestir va passar per diversos usos. El 1842 va esdevenir una escola, mentre que entre el 1855 i el 1890 es convertia en caserna militar. El 1879 fou declarat Monument Nacional.
En acabar la visita, ens va explicar que tenen previst canviar el mosaic amb dibuixos geomètrics que hi ha al sol de l’església, posat fa un segle aproximadament, i substituir-lo per lloses de pedra com devia estar inicial- ment, això permetrà en un futur poder aixecar-lo de nou, per fer excavacions que amb tota seguretat permetran descobrir més detalls de la història d’aquest indret. Joan Borràs
Espero us agradi… Salut, Gràcies… boix*
Deixa un comentari